Sınavlar, Notlandırma ve Sınav Değerlendirme Süreçleri

Mevzuat

Finans ve Bankacılık Bölümü öğrencileri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği‘ne tabidir. Eğitim öğretim ile ilgili tüm mevzuata aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

ÇOMÜ-Mevzuat

Sınavlar

Bölümümüzde uygulanan sınavlar dört ayrı kategoride yürütülür ve değerlendirilir.

Ara Sınavlar

• Her ders için en az bir kez yapılır.

Yarıyıl Sonu Sınavları

• En az on dört haftalık eğitim-öğretim döneminden sonraki iki hafta içerisinde yapılır.
  • Her ders için yarıyıl sonu sınavı yapılır.
  • Yarıyıl sonu sınavına katılmayan öğrenciler o dersten başarısız sayılır ve başarı notu olarak FF verilir.
  • Yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınavı açılmaz.

Mazeret sınavları

• Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla ara sınava katılmayan ve durumunu belgeleyen öğrencilerin mazeretlerinin kabul edilmesi halinde, öğrencinin katılmadığı ara sınavlar öğretim elemanının belirlediği tarihte yazılı olarak yapılır.
  • Mazeret sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyen öğrencilere, tekrar mazeret sınavı açılmaz.

Bütünleme sınavları

• Dönem sonu sınavları sonucunda başarısız olanlar başarısız oldukları derslerin bütünleme sınavlarına girebilirler.
Ders Geçme Sistemi

Bir öğrencinin bir dersi hangi harf notu ile tamamladığı; başarı notuna bağlıdır. Başarı Notu şu şekilde hesaplanır; Ara sınav ve dönem içi etkinliklerden (Uygulama, staj, seminer, proje, ödev, laboratuvar ve benzeri.) alınan notların ortalamasının % 40’ı, Yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun % 60 katkısı alınarak.

PUAN

FD

0 –  39

FF

Yeterli (Beden Eğitimi ve STAJ için)

YE

Yetersiz(Beden Eğitimi ve STAJ için)

YS

Devamsız

DS

(Kredili Dersler için)

• Bir dersin Vize notu 100 bile olsa, o dersten geçmek için Final sınavından ve/veya bütünleme sınavından en az 50 alınması koşulu vardır.
  • Finalden 50'nin altında alınan dersten bütünleme sınavına girilir.
  • Bütünlemeye sadece FF ve FD harf notu olan derslerden girilebilir.
  • (AA), (BA), (BB), (CB) veya (CC) notlarından birini almış ise o dersi başarmış sayılır.
  • (DC) veya (DD) notlarından birini almış ise o dersi “koşullu” başarmış sayılır.
  • (FD) ve (FF) notlarından birini almış ise o dersi başaramamış sayılır.
  • Kredisiz olan dersler ile stajların devamsızlık ve başarı değerlendirmelerinde; (YE) yeterli, (YS) yetersiz, (DS) devamsız sayılır.
  • Öğrencinin girmeye hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not iptal edilir.
Not Ortalamaları, Sınıf Tekrarı ve Üstten Ders Alma
  • Öğrencilerin başarı durumları, derslerden almış oldukları notlar ve derslerin kredileri ile hesaplanan “Yarıyıl/Dönem Not Ortalaması (DNO)” ve  “Genel Not Ortalaması (GNO)” değerleriyle izlenir.
  • Yarıyıl sonu itibariyle GNO’su en az 2.00 olan öğrenciler, başarılı öğrencilerdir. Bu öğrenciler, transkriptlerinde (FF), (FD), (YS) ve (DS) olan dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar alırlar.
  • GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler başarısız öğrencilerdir. Başarısız öğrenciler öncelikle transkriptlerindeki (FF), (FD), (YS) ve (DS) olan dersleri yeniden almak zorundadır.
  •  Lisans programlarında dördüncü yarıyıl sonundan itibaren GNO’su 1.80’in altında olan başarısız öğrenciler olması gereken yarıyıllardan ders alamazlar. Bu süreler azami öğretim süresinden sayılır.
  • Birinci sınıf ile bulunduğu sınıfın öncesi dönemlerdeki tüm derslerini almış ve başarmış olması halinde bulundukları yarıyıl sonu itibarıyla GNO’su en az 3.00 olan öğrenciler isterlerse bir üst yarıyıldan da danışmanlarının onayı ile ders alabilirler.
Sınav Sonuçlarına İtiraz

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 25. maddesine göre; öğrencilerimiz sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren en geç bir hafta içinde fakültemize başvurarak itiraz edebilirler. Örnek başvuru dilekçesi Fakültemizin web sayfasında mevcuttur.