Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Finans ve Bankacılık Bölümü

Bölüm Tanıtımı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi-Finans ve Bankacılık Bölümümüz; Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Fakültemiz eğitim öğretim faaliyetlerini 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle; Prof. Dr. Ramazan Aydın Yerleşkesi’nde yer alan kendisine ait hizmet binasında sürdürmektedir. Fakültemiz binasında 21 derslik, 1 konferans salonu ve 1 bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra öğrencilerimiz yerleşkemizde bulunan kütüphane, yemekhane gibi birimlerden de faydalanabilmektedir. Fiziki imkanlar hakkında daha fazla bilgi için fakültemizin ilgili sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz. 

Bölümümüz 2017-2018 eğitim öğretim yılında Bankacılık ve Finans Bölümü adıyla faaliyetlerine başlamıştır. Öğrenci alımına başladığından beri her yıl normal öğretim 60 öğrenci ve ikinci öğretim 40 öğrenci kontenjanıyla tercih kılavuzunda listelenmiştir. 11.03.2020 tarihli Yükseköğretim Kurulu toplantısında Bankacılık ve Finans alanında öğretim yapan bölümlerin isminin “Finans ve Bankacılık” olarak değiştirilmesi yönünde alınan karar neticesinde bölümümüzün ismi karara uygun olarak değiştirilmiştir. 2020 YKS’den itibaren bölümümüz tercih kılavuzlarında bu isimle yer almaktadır.

Bölümümüz akademik kadrosu 1 profesör 1 doçent 3 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Alanlarında uzman hocalarımız hakkında daha detaylı bilgi için Akademik Kadro  başlıklı sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Öğrencilerimiz birinci ve ikinci sınıfta finans, bankacılık, işletme ve iktisat alanlarına ilişkin temel bilim derslerini aldıktan sonra dönemler ilerledikçe temel bilgilerini beceri ve yetkinliğe dönüştürecek dersler almaktadır. Bu derslere ek olarak öğrencilerimiz, mezun olabilmek için 45 iş günü süren zorunlu yaz stajı ile sektöre adım atarlar. Dördüncü yarıyılı tamamladıktan sonra yapılabilen stajın dışında başarılı öğrencilerimiz için gönüllü staj yapabilme imkânı da mevcuttur. 

Program Eğitim Amaçları

Program eğitim amaçları tasarımı, küreselleşen dünya ekonomisinde anahtar bir öneme sahip olan finans sektörü ve bu sektörün en önemli aracı kurumu olan bankacılık sektörünün gereksinin duyduğu iş gücü odağında, finansal sistemin işleyiş sürecinde çözüm odaklı politika geliştirme yetkinliklerine sahip bireyler yetiştirerek sektörün gelişimine katkı sağlama motivasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda belirlenen program eğitim amaçları aşağıdaki gibidir:

1. Öğrencilerine temel finans ve bankacılık bilgilerini ve güncel analiz tekniklerini etkin bir şekilde kullanabilme yetkinliği kazandırmak

2. Analitik ve eleştiren düşünebilen, yenilikçi, topluma ve çevreye duyarlı, mesleki ve etik standartlara sahip mezunlar yetiştirmek

3. Üretilen pratik ve teorik bilgi ile sektörün gelişimine katkı sunmak

Program Hedefleri

Program eğitim amaçları bağlamında program hedefleri belirlenmiş ve bu amaçlara hizmet edebilmeleri adına belirlenen bu hedefler bağlamında bölümdeki eğitim-öğretim faaliyetleri sürekli iyileştirme süreci işletilerek sürdürülmektedir.

1. Edindiği eleştirisel ve analitik düşünme becerileri çerçevesinde bankacılık ve finans sektörü başta olmak üzere özel ve kamu sektörüne mezunlar yetiştirmek

2. Finans ve Bankacılık alanında yeterli teorik bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak,

3. Ulusal ve uluslararası alanda kabul edilebilir akademik araştırmalar yapmak ve başarı elde etmek,

4. Ders programlarını içerik ve planlama açısından Finans ve Bankacılık Sektörlerinin ihtiyaçlarına paralel olarak dinamik tutmak.

Düzey Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi (TTYÇ) ve Verilen Derece

Finans ve Bankacılık Lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde Birinci Düzey, TYYÇ’de 6. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran bilgi ağırlıklı akademik eğitim-öğretim program türüdür. "ISCED (Eğitim Uluslararası Standart Sınıflaması) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” eğitim alanları kodları ile ilgili programın sınıflandırması aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Eğitim:  ISCED Alanı: 34 – İşletme ve Yönetim Bilimleri • ISCED 2011 Seviye: 6,

Alt kategori: 343 - Akademik ağırlıklı lisans derecesi

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)

Temel Alan Kodu: 34 – İşletme ve Yönetim Bilimleri

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi

Kabul Koşulları

Finans ve Bankacılık Bölümü EA puan türüyle öğrenci almaktadır. Bölümümüzde normal öğretim için 60 kişilik ikinci öğretim için 50 kişilik kontenjanı bulunmaktadır.

Bölümümüze geçiş yapmak isteyen öğrenci adaylarımız, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’e göre geçiş talebinde bulunabilirler. Başvuru tarihleri için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Takvimi incelenmelidir. Geçişler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 29, 30 ve 31. maddelerini inceleyebilirler.

Öğrenci Değişim Programlarından Faydalanma

Öğrencilerimiz Erasmus +, Mevlana ve Farabi programlarından faydalanabilmektedir.

Dış İlişkiler Koordinatörlüğü

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Finans ve Bankacılık Bölümünde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden ÇOMÜ Önlisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi’ne göre muaf olabilirler. Bir dersten muaf olunabilmesi için ilgili dersin AKTS kredisinin bölümümüz öğretim planındaki benzer ders AKTS kredisine denk ya da fazla olması ve başarı notu karşılığının en az “CC” olması gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için ilgili yönerge incelenebilir.

Yönerge

Program Profili

Finans ve Bankacılık Lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde Birinci Düzey, TYYÇ’de 6. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran bilgi ağırlıklı akademik eğitim-öğretim program türüdür. "ISCED (Eğitim Uluslararası Standart Sınıflaması) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” eğitim alanları kodları ile ilgili programın sınıflandırması aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • ISCED Alanı: 34 – İşletme ve Yönetim Bilimleri
  • ISCED 2011 Seviye: 6, Alt kategori: 343 - Akademik ağırlıklı lisans derecesi
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 34 – İşletme ve Yönetim Bilimleri
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi
Eğitim Öğretim Metotları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki programlarda kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Finans ve bankacılık bölümünde öğretim üyeleri yürüttükleri dersin amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin hangilerini kullanacaklarını kendileri belirlemektedir. Finans ve bankacılık bölümünün, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri ÇOMÜ Eğitim Kataloğu’nun, “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “programın öğretim planı başlığı” kısmındaki ders profillerinde yer almaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Küreselleşen dünyada finans piyasaları ekonomik istikrar ve etkinliğin temelinde yer almaktadır. Bu noktada finans ve bankacılık sektörü piyasadaki diğer tüm sektörler ile etkileşim halindedir ve hemen her kurumsal şirketin bu alanda yetişmiş ve donanımlı bilgiye sahip elemana ihtiyacı doğmaktadır. Bu bağlamda Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Finans ve Bankacılık Bölümü mezunları hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda yoğun talep göreceklerdir. Öğrencilerimiz mezun olduklarında finansal piyasalar, bankacılık sistemi işleyişi, uluslararası finans ve bankacılık sistemi, ekonomi, ticaret, matematik konularında donanımlı bilgiye sahip olacaklarında geniş bir yelpazede istihdam olanaklarına sahip olacaklardır.

Mezunlarımız; Maliye Bakanlığı, Sayıştay, Merkez Bankası gibi devlet kuruluşlarında, Uluslararası Finans ve Kredi Kuruluşlarında, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi ile Uğraşan Şirketlerde, Danışmanlık Şirketlerinde, Leasing Şirketlerinde ve finans alanında çalışan pek çok özel şirkette, Kamusal Sermayeli ve Özel Sermayeli Mevduat Bankalarında, Kamusal Sermayeli ve Özel Sermayeli Kalkınma Bankalarında, Kamusal Sermayeli ve Özel Sermayeli Yatırım Bankalarında, Yabancı Sermayeli Bankalarda, Kamusal Sermayeli ve Özel Sermayeli Katılım Bankalarında çalışabilmektedirler.

Mezunlarımızın yer aldıkları sektörlere ilişkin bilgilere, bölümümüz aday öğrencileri için bıraktıkları mesajlara ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Mezunlarımız

Yeterlilik Ölçütleri ve Yönetmelikler

Finans ve Bankacılık bölümünden mezun olmak için, mezuniyet için gereken 240 AKTS kredisini tamamlayan öğrencinin, programdaki kredili derslerden minimum DD notu, kredisiz derslerden YE notu almış olması, Genel Not Ortalamasının (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve stajını başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir. Bu AKTS yükünün tamamlanabilmesi için alınması gerekli teorik derslerin yanı sıra 45 iş günü süresince staj yapılmış olması ve staj mülakatının başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Üniversitemizde yürütülen tüm önlisans ve lisans programlarında ÇOMÜ Önlisans Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne uygun olarak faaliyet gösterilmektedir.

Yönetmelik

Akademik ilerleme Olanakları

Bölümümüzü başarıyla tamamlayan öğrenciler, Finans veya Bankacılık alanlarında ya da bölümle ilgili diğer alanlarda yüksek lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir. Lisansüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ulusal yönetmelikler ve her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler, adayların genel değerlendirmesinde ALES sonuçlarının ağırlığını belirleyecektir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir.

Ekler

2023-2024 Biga UBF Finans ve Bankacılık Oryantasyon Sunumu.pptx